Pryskyřník - k řezu i sušení
První nám na mysli vyvstanou naše české, luční a lužní druhy pryskyřníků, které jsou zářivě žluté a na víc, jedovaté. Mezi více než 400 druhy existuje ale daleko vznešenější, pestrobarevný druh, který svými květy připomíná pivoňky.
Pryskyřník asijský patří mezi časně kvetoucí, jarní, hlíznaté rostliny. Bývá dostupný v barvách od bílé, přes žlutou, oranžovou, rudou, růžovou, nebo třeba fialovou – tedy celá duhová škála! Snadno je zakoupíte v jakémkoliv lepším zahradnictví, (třeba v tom našem, https://www.malinkovic.cz/) nebo květinové síni.
Už máte toho krasavce doma, a co teď s ním?
Pryskyřníky milují světlo, bohatě kvetou až 8 týdnů a to i ve velmi nízkých teplotách. Co nesnáší, je průvan a vrchní zálivka. Obecně nesnesou dlouhodobé přemokření substrátu. Rostou z hlízy, která když je příliš dlouho v mokru, začne zahnívat a rostlina odumře.
Plné květy jsou vhodné k řezu. Vyrůstají ale na křehkých stoncích a manipulace s nimi musí být šetrná.
Když Vám doma pryskyřník v květináči dokvetl, nemusíte ho nutně vyhazovat. Nechte hlízu v klidu zatáhnout (listy zežloutnou a seschnou) a pak ji vyjměte ze substrátu. Hlíza vypadá jako „chobotnička“, je to spíš taková změť zdužnatělých kořenů, tak pozor, abyste ji nepřehlédli. Až do října očištěnou hlízku skladujte v suchu a chladnu, pak ji zasaďte do nového květináče a držte při teplotách kolem 15stupňů. Během zimy začne hlíza rašit a brzy z jara znovu vykvete.
TIP: Pro milovníky těchto květů; zkuste si pryskyřník usušit pomocí silikagelu. Je to šetrný způsob sušení, kdy květy neztratí barvu ani tvar.