+420 519 326 294  Břeclav

+420 606 083 064  Hodonín

Poradna

Cibule ze sazečky – co jste možná nevěděli

Pěstování cibule ze sazečky je rychlejší a spolehlivé oproti výsevům. Stačí vybrat vhodnou odrůdu podle vašich potřeb a možností a pak se už jen řídit obecnými zásadami.

 

A jak začít?

   Nejdříve zkontrolujeme v zahradnickém plánku, jestli nedáváme cibuli na stejné místo, jako minulý rok. (na téže záhon může přijít ideálně po 3 letech kvůli prevenci proti houbovým chorobám, nebo háďátkům) Půda připravená z podzimu se musí urovnat, abyste snadno vytvořili řádky, do kterých se sazečka sadí. Neměla by být vyhnojená čerstvým hnojem. Sadí se 10-15cm od sebe v řádku a jednotlivé řádky by měly být cca 20cm od sebe. Sazečku zapichujeme na hloubku cibulky a hlavně, správným koncem – špičkou nahoru! A kdy je čas na výsadbu? V době, kdy půda povolí a nehrozí už mrazy. 

   Cibuli není třeba přihnojovat, ale proto, že ze začátku vegetace nezabere velkou plochu záhonu, musí se často okopávat a odplevelovat. Existuje i alternativní řešení a to kombinace plodin. Během pozdního jara a začátkem léta poslouží dobře nejrůznější druhy salátů.

   Během velmi suchého léta můžeme cibuli přilepšit zálivkou, jinak je na vodu nenáročná. Jakmile začne sesýchat nať na konci léta, je cibule připravena ke sklizni. Dosoušíme ji v suchu, ne na přímém slunci. Správné usušení a termín sklizně prodlužuje trvanlivost při skladování.

   Cibule, kromě toho, že je základem prakticky každého vařeného jídla, má nedocenitelné vlastnosti a používá se jako zdroj nejrůznějších prvků a vitaminů. Své o tom věděli dokonce už Egypťané při stavbě pyramid. Z cibule získáte vápník, železo, fosfor, síru, mangan, zinek, jód, draslík i sodík, z řady vitaminů pak provitamin A, vitaminy C, B1, B2 a B3.

U nás v zahradnictví jsou dostupné tyto odrůdy:

Všetana - žlutá

Štutgart - žlutá

Karmen - červená

Snowball - bílá

Golden Gourmet - šalotka

Red Sun - šalotka

Desktop4